Checklist geboortekaarten

Checklist geboortekaarten

Waar moet je allemaal bij denken bij het uitzoeken of laten ontwerpen van een geboortekaart?
Je ziet het hieronder! 

Als je baby geboren is wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk aan iedereen laten weten.
Het is handig als je ruim van tevoren een geboortekaart uitkiest of laat ontwerpen!
Hieronder een checklist waar je allemaal aan kan denken.
 
1. Ga inspiratie op doen op het internet via pinterest!
Kijk wat voor kaartjes en ontwerpen wel of niet bij jou/ jullie passen. Sla de plaatjes op je computer. Wellicht wil je een geboortekaart wat past bij de kleuren van de babykamer, hier kun je dan van te voren rekening mee houden. Bespreek je wensen met je partner van te voren.
 
2. Denk aan het formaat + envelop.
Wil je een klapkaart, vierkant of rechthoekig? Of juist een poster formaat, lang en smal?
Het kan allemaal! Het belangrijkste is dat je een formaat bedenkt waar ook een envelop bij past.
En dit van te voren bedenkt en bespreekt met elkaar.

 

3. De tekst
De tweede stap is het opmaken van de tekst, wel zo praktisch als dit al gebeurd is, zodat je alleen de geboortegegevens aan hoeft te (laten) passen als jullie baby er is.

– Aankondigingszin
In deze zin kun je jullie blijdschap en dankbaarheid verwoorden, dat kan op een uitgebreide manier of juist kort en bondig.
Dankbaar en gelukkig zijn wij met de geboorte van onze dochter
Heel blij zijn wij met de geboorte van onze zoon en mijn broertje
Heel blij zijn wij met de geboorte van onze zoon en broertje
Welkom lieve …..
Hoera, ons kleintje is er!

– De naam
De voornaam wordt meestal op de voorzijde van het kaartje geplaatst. Aan de binnenzijde van de kaart wordt deze naam vaak herhaald, met daarbij eventueel de doopnamen en achternaam. Als je tijdig over het geboortekaart hebt nagedacht dan weet je hopelijk ook al de naam van de kindje. Dit kun je dan alvast op een proefdruk laten drukken om te kijken hoe het in jou ontwerp past.

– De geboortedatum
De datum waarop het kindje is geboren wordt vaak onder de naam geplaatst, dit kan bijvoorbeeld op de voorkant en herhaling in de binnenkant. Dit staat overigens niet vast, wees creatief!

Tijd / gewicht / lengte
Veel ouders vinden het leuk om ook deze informatie op het kaartje te zetten. Het is tegenwoordig hip om hier pictogrammen bij te gebruiken zoals een weegschaal bij het gewicht en een liniaal bij de lengte.

– De adresgegevens
Het adres en andere gegevens komen meestal op de achterkant. Op die manier kan je de opmaak aan de binnenzijde vaak iets rustiger houden. Naast de adresgegevens is het ook handig om hier een telefoonnummer te vermelden en eventueel bezoektijden. Hieronder nog wat teksten die je zou kunnen gebruiken om je kaartje mee af te sluiten.
 • Wil je beschuit met muisjes komen eten? Laat het ons dan even weten!
• Bel, kom en bewonder!
• Wil je langskomen? Graag even bellen! 


– Andere tekst / informatie die je op het kaartje zou willen vermelden zou bijvoorbeeld kunnen zijn:
• Leuk gedichtje, bijbeltekst of one-liner
• 
Datum en locatie kraamfeest of doopfeest
• 
Eventueel verblijf in het ziekenhuis

Je zou voor een kraamfeest of doopfeest ook een apart kaartje kunnen laten ontwerpen, zodat die datum niet vast in je kaartje staat. Later heeft het namelijk niet meer heel veel toegevoegde waarde voor het ontwerp van de geboortekaart.

4. Zorg voor een proefdruk!
Niks is zo vervelend om een kaartje te ontvangen waar je achteraf toch niet zo heel blij bent omdat de kleuren of lettertypes net niet helemaal overeenkomen zoals je had bedacht. Je bent net bevallen en ligt op je bed en heb geen energie om hier nog werk van te maken. De geboortekaarten gaan de deur uit maar je bent toch niet helemaal tevreden! Dit wil je natuurlijk niet! Laat van te voren een proefdruk drukken op het gewenste papier. Op een reliëf papier kunnen kleuren ook weer anders uitvallen dan op glad papier. Met een of meerdere proefdrukken weet je wat je te wachten staat en is het ontwerp van jullie geboortekaart helemaal naar jullie wens!

5. Schrijf alvast de adressen!
Je kunt van te voren enveloppen kopen of bestellen en de adressen alvast schrijven. Of zorg dat je in excel een adressen lijst klaar hebt liggen die je alleen nog op etiketten hoeft te printen. Dit voorkomt veel stress in de week als de kleine net is geboren! Als je zorgt dat je in week 36 een proefdruk hebt, kun je ook een keuze maken voor enveloppen en papier. Deze kun je ook weer in de stijl van de kaart kopen, of als je er niet veel waarde aan hecht gewoon simpele witte enveloppen van de Hema.

6. Zorg voor de finishing touch
Tegenwoordig kun je jou kaartje helemaal in een complete huisstijl afmaken! Denk hierbij aan geboorte postzegels of sluitsticker om je envelop mee af te sluiten. Hiermee val je extra op! Denk hier van te voren alvast over na!

Bovenstaande is allemaal mogelijk bij lief-kaartje.nl! Kijk hier voor alle geboortekaarten